Баклер

Сонячна і вітрова енергія вже сьогодні в рази дешевше вугільної. Звіт агентства Lazard

Сонячна і вітрова енергія вже сьогодні в рази дешевше вугільної. Звіт агентства Lazard

Черговий річний звіт Levelized Cost of Energy (LCOE) агентства Lazard підтвердив очікування аналітиків: поновлювана енергетика продовжує дешевшати.

Дані звіту свідчать, що вартість отриманої методом спалювання вуглеводнів електроенергії в перерахунку на мегават-годину в 2018 році залишилася на тому ж рівні, що роком раніше, тоді як вартість мегават-годину енергії сонця або вітру продовжує знижуватися.

Це погана новина для вугільної промисловості, особливо для тих регіонів, де побудувати нові електростанції на поновлюваних енергоносіях виявляється дешевше, ніж експлуатувати існуючі вугільні та газові електростанції, – і таких у світі все більше.

У своїх розрахунках Lazard визначає економічний ефект електростанцій, розділяючи вартість будівництва і витрат експлуатації, включаючи вартість палива, і обсяг енергії, які вони можуть зробити за весь час роботи.

Найнижчу ціну вироблення мегават-годину в цьому році показує вітрова енергетика – всього від 29 – 56 доларів; на другому місці сонячна енергетика – 36 – 44 долари за мегават-годину, тоді як вугільний мегават-година коштує 60 – 143 доларів